L’enginyeria i l’arquitectura són disciplines que han evolucionat constantment gràcies als avenços tecnològics. Des de l’ús del CAD per substituir el dibuix a mà fins a la implantació del BIM per millorar la gestió dels projectes, cada innovació ha suposat un salt qualitatiu en eficiència, precisió i productivitat. Ara, la Intel·ligència Artificial (IA) s’ha convertit en la pròxima gran revolució, amb el potencial de transformar completament la manera en què es projecten, es dissenyen i es gestionen les infraestructures i edificis. Així, veurem, com ajuda la Intel·ligència Artificial a un despatx d’enginyeria i arquitectura.
L’IA permet optimitzar processos, automatitzar tasques repetitives i oferir anàlisis predictives que poden reduir costos, minimitzar errors i millorar la presa de decisions. Per tant, en un despatx com E360 Serveis Globals d’Enginyeria S.L.P., la implementació d’aquesta tecnologia està suposant una millora significativa en diversos àmbits, des de la redacció de documentació tècnica fins a l’assistència en el càlcul estructural o la monitorització de projectes industrials.
Però, com es pot integrar la IA de manera pràctica en el dia a dia d’un despatx d’enginyeria i arquitectura? I quins beneficis poden obtenir els clients, especialment aquells del sector industrial? En aquest article, explorem les aplicacions més rellevants i els avantatges competitius que pot aportar aquesta tecnologia. Com ajuda la Intel·ligència Artificial a un despatx d’enginyeria i arquitectura. 🚀
1. Optimització de processos interns
🔹 Generació de documentació tècnica i normatives
La IA ens ajuda a generar, resumir i estructurar documents tècnics, manuals d’ús, plecs de condicions i informes normatius. En particular, això permet reduir el temps dedicat a la redacció i enfocant-se en la verificació i aplicació. A més, podem crear diferents xats temàtics: media ambient, urbanisme, obra civil, activitats, instal·lacions de seguretat industrial, … A cada xat, se li pot anar carregant la normativa d’aplicació (lleis, reglaments, instruccions tècniques, notes aclaridores, …), per tal que vagi aprenent i ofereixi respostes completes i actualitzades.
➡ A tall d’exemple: Generació d’un informe de compliment normatiu segons la legislació vigent.
🔹 Suport en el càlcul i disseny d’enginyeria
Encara que la IA no substitueix els softwares especialitzats (com AutoCAD, Revit o SolidWorks), sí que pot ajudar a interpretar resultats, optimitzar processos de càlcul i fins i tot oferir suggeriments de disseny basats en bases de dades de projectes similars. Així, els resultats de càlculs i dissenys simples, utilitzant la intel·ligència artifical, son imediats, i només cal ser rigorós amb els requeriments de partida i la determinació de la solució que es busca.
➡ A tall d’exemple: Anàlisi de materials òptims per a una estructura segons la normativa vigent i les condicions ambientals.
🔹 Automatització de tasques administratives
Gestió de correus electrònics, redacció de propostes comercials, control de terminis i generació d’actes de reunió són tasques repetitives que la IA pot agilitzar, permetent que l’equip es dediqui a activitats de més valor afegit. Això és d’una gran ajuda sobretot en l’àmbit de la gestió de les Direccions d’Obra i les Coordinacions de Seguretat i Salut. També és de gran ajuda en tot el que és la Gestió de Projectes.
➡ Exemple: Creació automàtica d’actes de reunió a partir d’àudios transcrits.
2. Millora de l’atenció al client industrial
🔹 Assistència tècnica i consultoria 24/7
Un chatbot entrenat específicament amb informació sobre enginyeria i arquitectura pot resoldre dubtes freqüents dels clients industrials, millorant la seva experiència i agilitzant la comunicació. Al despatx estem treballant per oferir aquesta eïna als nostres clients, per tal que puguin resoldre dubtes i tinguin confirmació d’aquells aspectes tècnico-legals relacionats amb l’enginyeria i arquitectura.
➡ Exemple: Un client necessita informació sobre una normativa específica i el chatbot li ofereix una resposta instantània.
🔹 Anàlisi de dades i millora del manteniment predictiu
Mitjançant la IA, es poden analitzar dades d’edificis i instal·lacions industrials per detectar patrons que ajudin a prevenir avaries o optimitzar el consum energètic.Es tracta d’un pas més de la domòtica. Els edificis, seran cada vegada més “smart”, ja que la interpretació de les dades que es vagin obtenint i monitoritzant, es pot fer de manera inmediat amb la intel·ligència artifical.
➡ Exemple: Monitorització d’una planta industrial per detectar consums anòmals i proposar ajustaments.
🔹 Personalització de solucions
Amb l’ajuda de la IA, es poden oferir recomanacions personalitzades per a cada client, ajustant els projectes a les seves necessitats específiques. El més important, és que els enginyers definim amb exactitud i precissió els requeriments dels client i els objectiu a assolir amb la solució dissenyada i projectada. La intel·ligència artificial, pot proposar diferents alternatives per assolir els objectius.
➡ A tall d’exemple. Un model d’IA analitza diversos dissenys estructurals per oferir el més eficient segons els requeriments del client.
3. Impacte positiu en el negoci i avantatges competitives
Reducció de costos i temps: Automatitzant tasques repetitives, es redueixen els costos operatius i es guanya temps per a tasques estratègiques.
Millora de la qualitat i precisió: Amb IA, es poden detectar errors en dissenys o càlculs abans d’executar-los.
Atenció al client més eficient: Els clients industrials poden rebre respostes i solucions de manera més ràpida i personalitzada.
Innovació i diferenciació: L’ús de la IA en enginyeria i arquitectura pot ser un factor diferenciador respecte a la competència.
A manera de resum. La Intel·ligència Artificial no ve a substituir els professionals de l’enginyeria i l’arquitectura, sinó a potenciar les seves capacitats, optimitzant processos i millorant la relació amb els clients industrials. Un despatx com E360 Serveis Globals d’Enginyeria S.L.P. pot aprofitar la IA per oferir serveis més ràpids, eficients i innovadors, millorant la seva competitivitat en el sector.
L’adopció d’aquesta tecnologia és una inversió de futur que permetrà a les empreses d’enginyeria i arquitectura ser més precises, eficients i competitives en un mercat cada vegada més exigent. 🚀